محبوبترین کتابهای دنیا درباره فلسطین
سکته صهیونیستها با کتاب کارتر
موضوع فلسطین و اشغال قدس شریف، از ابتدای اشغالگری رژیم صهیونیستی موضوع مورد توجه مردم دنیا و به ویژه روشنفکران و هنرمندانی بوده است که قلبی برای تپیدن در سینه داشتهاند و دو چشم سالم برای دیدن واقعیتها. روزگاری که در این سالها بر مردم فلسطین گذشت و جنایتهایی که گاه و بیگاه رژیم صهیونیستی بر مردم بیگناه فلسطین وارد کرده و میکند و نه تنها قلب مسلمانان بلکه قلب هر انسان آزادهای را میفشارد و باعث شده که خیلیها به این مساله واکنش نشان دهند. از پزشکان اروپایی و خبرنگاران و عکاسان و مستند سازان و فیلم سازان بگیرید تا کسانی که دست به قلم دارند به این واقعه واکنش نشان دادهاند درباره این اتفاق دردناک و ظلم بشر قرن بیست و یکم بر هم نوعش نوشتهاند. آنچه که در این گزارش خواهید خواند، مروری است بر کتابهایی که تا کنون به زبان انگلیسی و غالبا در آمریکا درباره فلسطین منتشر شده است و در میان انبوه کتابهای منتشر شده در این موضوع محبوبترینها و پرفروشترین ها هستند:
**شجاعترین تاریخدان اسرائیلی
« پاکسازی قومی فلسطین» هم کتاب پرطرفدار دیگری به قلم ایلان پاپه است. پاپه یک یهودی ساکن در سرزمینهای اشغالی است که در حوزه تاریخ صاحب نام و صاحب نظر است و کتاب او، او را به عنوان یک تاریخدان بسیار شجاع بر سر زبانها انداخت. او در مقدمه کتابش نوشته است که بعد از هولوکاست بزرگترین جنایت علیه بشریت در فلسطین رخ داد و این جنایات همچنان ادامه دارد. پاپه معتقد است که در دنیا مدرن امروز کمتر اتفاق و جنایتی از نگاه مردم دنیا دور میماند اما تا کنون جنایتی به این وسعت وجود نداشته که به راحتی از حافظه جهانی پاک شود و این جنایت همان موضوع فلسطین و پاکسازی قومی از سال 1948 است.او در کتابش توضیح میدهد کاری که اسرائیلیها در سال 1984 انجام دادند دقیقا مشابه کار نازیها برای از بین بردن دیگر نژادها است. او به جنایاتهای اسرائیل اشاره میکند که تنها در سال 1948 ، 800 هزار نفر بیخانمان و 531 روستا نابود شدند. نویسنده سپس درباره نقش سازمان ملل و بی توجهی به حقوق مردم فلسطین اشاره می کند و از عدالتی صحبت میکند که خبری از ان در سازمان ملل نیست. این کتاب در سال 2006 منتشر شده است.
**رمضان نویسنده آمریکایی در غزه
«زمان روزه در فلسطین: عاشقی در وطن بیخانمانها» نوشته خانم پاملا اولسون است. نویسنده این کتاب مانند بیشتر غربیها، فلسطین را از نگاه رسانههای غربی و آنچه که آنها به مردم غرب نشان میدهند، میشناخت تا اینکه در سال 2003 به فلسطین سفر کرد و خودش را در میان واقعیت گیج کننده زندگی مردم فلسطین یافت. این کتاب با روایت تکاندهنده خانم نویسندهاش به سرعت جای خود را میان مخاطبان غربی پیدا کرد. بخشی از این کتاب روایت زندگی معمول فلسطینیان است که چگونه زندگی میکنند، چگونه غذا می خورند، چگونه مهمانی میدهند و غیره و بخش دیگرش روایت مخصوص مردم این سرزمین است که شامل خشونت و آوارگی و زندگی در وحشت میشود. او یک رمضان را در روستای حماس میگذراند. خوانندههای این کتاب تجربیات خانم نویسنده را بسیار عمیق و البته متفاوت از آن چیزی ارزیابی کردهاند که رسانههای غربی به آنها نشان میدهد. کتاب «زمان روزه در فلسطین» نکته خیلی ویژهای را به مخاطب غربی نشان میدهد و آن اینکه نوع نگاه غربیها نه تنها به خاورمیانه و مسائل سیاسیاش بلکه به فرهنگ و حقوق انسانی و هویت مردم این سرزمین باید عوض شود. این کتاب اوایل سال 2013 منتشر شده است.**کارتر اسرائیلیها را مقصر دانسته است
نکته بسیار جالب در کتاب کارتر این است که او خاطر نشان کرده مردم این سرزمین (که او در کتابش سرزمین مقدس آن را میخواند) یعنی نه فلسطینیها و نه کسانی که در سرزمینهای اشغالی زندگی میکنند هیچ گاه روی آرامش و صلح را نخواهند دید تا زمانی که اسرائیل از قوانین سازمان ملل، سیاستهای آمریکا، نقشه راه بین سرزمینهای اشغالی و فلسطین تخلف و به فلسطینیها حمله و حقوق آنها را ضایع میکنند. در این کتاب همچنین تاکید شده است که اسرائیل باید به مرزهای قبل از سال 1967 پایبند بماند و از آنها تجاوز نکند. کارتر در این کتاب با طرح مشکلات منطقه و صلح خاورمیانه چندین بار از رهبران اسرائیل به خاطر تهدید صلح و برهم زدن آرامش انتقاد میکند.او در عنوان کتابش از لفظ آپارتاید (به انگلیسی: Apartheid) استفاده کرده که اشاره ضمنی به نژاد پرستی اسرائیل دار و همین باعث جنجال و بحثهای زیادی شد. کارتر بعد از انتشار کتاب و واکنشهای مثبت و منفی به آن چندین بار مصاحبه و از آن دفاع کرد. همچنین او در یادداشتی با عنوان «بازگویی کلیدهای صلح» که بیستم دسامبر سال 2006 در روزنامه بوستون گلوب منتشر شد خلاصه ای از آنچه را که نکات اصلی کتابش را این گونه برشمرد:
1-مرگ شهروندان بی گناه در هر دو طرف رخ میدهد، این خشونت و تروریسم باید متوقف شود.
2-جلوی دسترسی فلسطینیها به خانههای قبلیشان، زمینها، مکان های عبادت آنها گرفته شده و معترضان همیشه تحت ستم قرار دارند. دولت اسرائیل میان شهرک نشینان اسرائیلی و شهروندان فلسطینی تبعیض قائل میشود و اعراب باید هر روز از چند ایستگاه بازرسی بگذرند تا به محل کارشان برسند.
3-دیوار عظیمی که مارپیچ از میان مناطق پرجمعیت در نوار غربی عبور میکند، بر ویرانههای درختان و اموال خانوادههای عرب ساخته میشود. اسرائیل از ساخت دیوار حائل دو هدف دارد: اول اینکه اینکه قلمرو بیشتری به دست آورد و دوم از شهرک های یهودی نشین اسرائیلی، بیشتر مراقبت شود.
4- مناطق تحت اختیار دولت خودگردان در محاصره کامل است و دور تا دور غزه دیواری ساخته شده که تنها دو خروجی دارد و اسرائیلیها آن را کنترل می کنند. امکان دسترسی مردم به دنیای خارج از طریق آسمان، دریا و زمین وجود ندارد.
5- چون 42 درصد فلسطینی ها در انتخابات به اعضای جنبش حماس رای دادهاند با محدودیت شدید اقتصادی از سوی آمریکا و اسرائیل مواجه شدهاند و امکان دسترسی به مایحتاج ضروری روزانه را ندارند. معلمان، پرستاران، پلیس، آتش نشانان و دیگر کارمندان نمی توانند حقوق بگیرند و طبق گزارش سازمان ملل شماری از خانوادهها در غزه تنها یک وعده در روز غذا میخورند.
یکی از معروفترین و البته پرفروشترین این کتابها، «درخت لیمو: یک عرب،یک یهودی و قلب خاورمیانه» نام دارد که به قلم سندی تولان نوشته شده است. ماجرای این کتاب در سال 1967 اتفاق میافتد؛ زمانی که بشیر یک جوان 25 ساله فلسطینی با مشقتهای زیاد به سرزمینهای اشغالی سفر میکند تا خانه سنگی و درخت لیموی حیاط این خانه را بعد از 19 سال آوارگی و بیرون راندن آنها از سرزمینشان ببیند. وقتی او به آنجا میرسد میبیند خانهشان توسط یک خانواده یهودی اشغال شده که آنها هم یک پسر همسن و سال خود او دارند و آنها هم به اجبار از اروپا و در اثر عواقب جنگ جهانی دوم به این سرزمین آمده اند. ادامه داستان هم در این فضا پیش میرود که این دو پسر فلسطینی و یهودی با هم دوست میشوند. این کتاب سرشار از روایتهای دقیق نویسندهاش از تاریخ شفاهی و مفهومهای تاریخی است و با مهارت بسیار نوشته شده است.
آنچه که از نظر گذراندید تنها گوشهای از کتابهایی است که در دنیا به زبان انگلیسی درباره مسئله فلسطین نوشته شده و اتفاقا این کتابها از کتابهای بسیار پرطرفدار هستند. نظر خوانندگانی که در سایتهای مربوط به کتاب و کتابخوانی درباره این کتابها، نشان میدهد، بسیاری از مخاطبان غربی نظری متفاوت از عملکرد سیاست مداران این کشورها دارند و مسئله فلسطین و مردم مظلومش مساله بسیاری از مردم جهان است.
منبع مقاله : مشرق نیوز
/ج
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}